- English
- Magyar
A Doktori Iskola témacsoportjai
A Doktori Iskolában művelt témacsoportok, témakörök és vezetőik
1. Kertészeti biológia
- kertészeti botanika, növényszervezettan, taxonómia, növényföldrajz, -társulástan és -ökológia;
- vadon termő gombák: élettan, citológia, morfológia, taxonómia, ökológia és társulástan;
- kertészeti növények élettana és stresszfiziológiája; gazda-parazita/szimbionta kölcsönhatás fiziológiája;
- a szövettenyésztés és mikroszaporítás élettana;
- az élettani folyamatok molekuláris alapjai – alkalmazott rendszerbiológia;
- klasszikus és molekuláris genetika és növénynemesítés – génkifejeződés vizsgálata;
- populációgenetikai kutatások, molekuláris markerek alkalmazhatósága a növénynemesítésben.
2. Dísznövények és dendrológia
- in-vitro szaporítás az új dísznövénykultúrákban;
- dísznövények makroszaporítási eljárásai, juvenilitás, szövettani és kémiai vizsgálatok;
- faiskolai technológiák fejlesztése;
- dísznövények víz- és tápanyagforgalmának vizsgálata;
- génrezerváció, szelekció, dísznövény- és alanynemesítés;
- növényalkalmazás, stressztűrés, introdukció;
- zöldtetők és homlokzatok, belső terek és balkonok növényei: élettan, technológia.
3. Gyógy- és aromanövények
- hatóanyag-képződés, felhalmozódás, kemotaxonómia;
- ökológiai és produkcióbiológiai kérdések;
- génrezerváció, termesztésbe vonás;
- genetikai alapok, nemesítés;
- termesztéstechnológia fejlesztése, termék-előállítás modellezése;
- gyógy- és alternatív növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban.
4. Gyümölcstermő növények
- biológiai alapok: fajtaérték-kutatás, virágzás- és termékenyülésbiológia, fajtatársítás;
- génrezerváció, pomológiai és genetikai értékelés, génforrás feltárás;
- rezisztencianemesítés és az azt segítő molekuláris markerek kutatása;
- gyümölcsök egészségvédő beltartalmi értékeinek feltárása;
- szaporítás-élettani kutatások a gyümölcsfaiskolában;
- gyümölcsfajok és fajtáik környezeti alkalmazkodó képességének és vízforgalmának vizsgálata;
- művelési rendszerek, környezettudatos termesztési és posztharveszt technológiák, gép- és eszközrendszerek fejlesztése.
5. Szőlészet és borászat
- biológiai alapok, fajtaérték-kutatás és nemesítés;
- a termés mennyiségi-minőségi mutatóinak kapcsolatrendszere;
- időjárási-éghajlati feltételrendszer, az évjárat és a termőhely szerepe a minőségi borszőlőtermesztésben;
- lombfelület és termésszabályozás és élettani vonatkozásaik;
- a szőlő termőhelyi kataszterének kezelése, fejlesztése;
- talaj-, növény- és boranalízis;
- borászati kémia, mikrobiológia és technológiafejlesztés.
6. Zöldségnövények és termeszthető gomba
- földkeverékek, mesterséges talajok és közegek, tápanyagigény és trágyázás, vízháztartás, szabályozás;a tápanyagellátás és a termésminőség összefüggése;
- gombatermesztési technológiák fejlesztése, egzotikus gombafajok termesztésbe vonása;
- hungarikum értékű zöldségfajok termesztéstechnológiájának fejlesztése (különösen: hajtatott paprika);
- növényházak klimatizálása, a zöldségtermesztés gép- és eszközrendszerének fejlesztése;
- az ökológiai gazdálkodás technológiai és tudományos kérdései a zöldségtermesztésben;
- objektív termésminőség meghatározási módszerek kidolgozása.
7. Kertészeti növényvédelem
- bakteriális, vírusos, fitoplazmás és gombás megbetegedések, fertőzések kóroktana;
- általános és lokális védekezési mechanizmusok;
- integrált növényvédelmi módszerek; előrejelzési módszerek automatizálása
- fitofág és zoofág rovarok populációdinamikája;
- kertészeti kultúrák és környezetük kölcsönhatásainak entomológiai vonatkozásai.
magyar