A Doktori Iskola témacsoportjai

A Doktori Iskolában művelt témacsoportok, témakörök és vezetőik

 

1. Kertészeti biológia

  • kertészeti botanika, növényszervezettan, taxonómia, növényföldrajz, -társulástan és -ökológia;
  • vadon termő gombák: élettan, citológia, morfológia, taxonómia, ökológia és társulástan;
  • kertészeti növények élettana és stresszfiziológiája; gazda-parazita/szimbionta kölcsönhatás fiziológiája;
  • a szövettenyésztés és mikroszaporítás élettana;
  • az élettani folyamatok molekuláris alapjai – alkalmazott rendszerbiológia;
  • klasszikus és molekuláris genetika és növénynemesítés – génkifejeződés vizsgálata;
  • populációgenetikai kutatások, molekuláris markerek alkalmazhatósága a növénynemesítésben.

2. Dísznövények és dendrológia

  • in-vitro szaporítás az új dísznövénykultúrákban;
  • dísznövények makroszaporítási eljárásai, juvenilitás, szövettani és kémiai vizsgálatok;
  • faiskolai technológiák fejlesztése;
  • dísznövények víz- és tápanyagforgalmának vizsgálata;
  • génrezerváció, szelekció, dísznövény- és alanynemesítés;
  • növényalkalmazás, stressztűrés, introdukció;
  • zöldtetők és homlokzatok, belső terek és balkonok növényei: élettan, technológia.

3. Gyógy- és aromanövények

  • hatóanyag-képződés, felhalmozódás, kemotaxonómia;
  • ökológiai és produkcióbiológiai kérdések;
  • génrezerváció, termesztésbe vonás;
  • genetikai alapok, nemesítés;
  • termesztéstechnológia fejlesztése, termék-előállítás modellezése;
  • gyógy- és alternatív növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban.

4. Gyümölcstermő növények

  • biológiai alapok: fajtaérték-kutatás, virágzás- és termékenyülésbiológia, fajtatársítás;
  • génrezerváció, pomológiai és genetikai értékelés, génforrás feltárás;
  • rezisztencianemesítés és az azt segítő molekuláris markerek kutatása;
  • gyümölcsök egészségvédő beltartalmi értékeinek feltárása;
  • szaporítás-élettani kutatások a gyümölcsfaiskolában;
  • gyümölcsfajok és fajtáik környezeti alkalmazkodó képességének és vízforgalmának vizsgálata;
  • művelési rendszerek, környezettudatos termesztési és posztharveszt technológiák, gép- és eszközrendszerek fejlesztése.

5. Szőlészet és borászat

  • biológiai alapok, fajtaérték-kutatás és nemesítés;
  • a termés mennyiségi-minőségi mutatóinak kapcsolatrendszere;
  • időjárási-éghajlati feltételrendszer, az évjárat és a termőhely szerepe a minőségi borszőlőtermesztésben;
  • lombfelület és termésszabályozás és élettani vonatkozásaik;
  • a szőlő termőhelyi kataszterének kezelése, fejlesztése;
  • talaj-, növény- és boranalízis;
  • borászati kémia, mikrobiológia és technológiafejlesztés.

6. Zöldségnövények és termeszthető gomba

  • földkeverékek, mesterséges talajok és közegek, tápanyagigény és trágyázás, vízháztartás, szabályozás;a tápanyagellátás és a termésminőség összefüggése;
  • gombatermesztési technológiák fejlesztése, egzotikus gombafajok termesztésbe vonása;
  • hungarikum értékű zöldségfajok termesztéstechnológiájának fejlesztése (különösen: hajtatott paprika);
  • növényházak klimatizálása, a zöldségtermesztés gép- és eszközrendszerének fejlesztése;
  • az ökológiai gazdálkodás technológiai és tudományos kérdései a zöldségtermesztésben;
  • objektív termésminőség meghatározási módszerek kidolgozása.

7. Kertészeti növényvédelem

  • bakteriális, vírusos, fitoplazmás és gombás megbetegedések, fertőzések kóroktana;
  • általános és lokális védekezési mechanizmusok;
  • integrált növényvédelmi módszerek; előrejelzési módszerek automatizálása
  • fitofág és zoofág rovarok populációdinamikája;
  • kertészeti kultúrák és környezetük kölcsönhatásainak entomológiai vonatkozásai.

 

magyar